top of page
  • Foto van schrijverIrene Westerbeek

D.I.Y. MAAK JE EIGEN STOMAHOESJE

Bijgewerkt op: 6 apr. 2019

Je stoma persoonlijk maken is helemaal niet moeilijk. Wanneer je het een paar keer gedaan hebt word het steeds makkelijker en kun je een garderobe voor je stoma maken die past bij die van jouw! Maak met deze tutorial van jouw stoma een kunstwerk.



Vaak zeggen mensen dat ik mijn stoma-hoesjes moet verkopen. Ik beschouw dat als een compliment. Maar het is geen realistisch idee. Er zijn namelijk niet genoeg jonge mensen die zowel een stoma als de uitgesproken stijl die ik mooi vind hebben om er een serieuze business van te maken. Bovendien weet ik uit ervaring dat zieke mensen vaak geen groot budget hebben. Daarom vind ik het veel leuker om lotgenoten te leren zelf een stoma-hoesje te maken, zodat iedereen die een stoma krijgt deze onderdeel van zijn identiteit kan maken.


Een stoma-hoesje maken is niet veel werk. De eerste keer ben je wellicht wat langer bezig, maar als je het een keer gedaan hebt en de stappen kent, heb je binnen een kwartier een exemplaar in elkaar genaaid. Het kost ook nauwelijks geld, je hebt maak een klein stukje stof nodig. Zelf gebruik ik vaak oude kleding die ik toch niet meer draag. Je kunt ook in de kringloopwinkel een tweedehands sjaaltje of ander kledingstuk kopen en dat gebruiken.


Wat heb je nodig:


  • bakpapier

  • pen of stift

  • stomazakje

  • schaar

  • garen

  • spelden

  • stof

  • naaimachine

(Als geen naaimachine hebt kun je ook gewoon naald en draad gebruiken, het duurt alleen iets langer om het zakje in elkaar te naaien met de hand)




Het proces bestaat uit twee delen:


1. Een patroon maken van jouw stoma materiaal. Zelf gebruik ik het tweedelige materiaal van Coloplast maar je kunt van ieder merk en elke maat stomazakje een patroon maken. Het patroon kun je meerdere malen gebruiken dus gooi het niet weg als je klaar bent!


2. Een stomahoesje maken met je patroon.



Een patroon maken


1. Maak met spelden je stomazakje vast aan het ovenpapier.

2. Trek met een stift de buitenste randen van het stomazakje om.

3. Probeer zo nauwkeurig mogelijk het gat van het zakje over te trekken.

4. Haal de spelden eruit zodat het zakje weer los komt van het papier.

5. Teken voorzichtig nog een extra rand rondom de buitenste rand op ongeveer een halve cm afstand van de lijn van het omtrekken.

6. Knip het papier op de lijn die je bij de vorige stap hebt getekend.

7. Knip nu het gat in het midden voorzichtig uit.

8. Kijk even goed wat de voorkant en de achterkant is van je stomazakje en schrijf dat op het papier.

9. Gefeliciteerd! Je hebt nu je persoonlijke patroon gemaakt!




Een stomahoesje maken


1. Knip twee stukjes stof die net iets groter zijn dan je patroon.

2. Begin met de voorkant. Kijk goed wat de voorkant van je patroon is. Steek het papier met spelden vast op je stof. Let goed op dat je het patroon op de mooie kant van de stof speld. Bedenk ook goed dat de uiteindelijke maat van het zakje overeenkomt met de binnenste lijn van het patroon.

3. Knip de stof op maat langs de buitenste randen van je patroon.

4. Nu ga je hetzelfde doen met de achterkant. Je keert nu je patroon om zodat de achterkant bovenop komt. Let ook hier goed op dat je het patroon op de mooie kant van de stof speld.

5. Herhaal stap 3.

6. Knip nu voorzichtig het gat in het midden uit de stof, dit gaat het makkelijkst als je het patroon met stof en al een beetje omvouwt en een halve cirkel knipt.

7. Haal de spelden er weer uit.

8. Leg nu de voorkant en de achterkant met de mooie kant van de stof naar binnen op elkaar. Let op: je naait het stomazakje zo dus binnenstebuiten vast.

9. Kijk goed of de voorkant en de achterkant even groot zijn, zo niet, dan corrigeer je het door de randjes voorzichtig gezamenlijk bij te knippen.

10. Naai nu met de naaimachine of met de hand de voorkant en achterkant aan elkaar vast op ongeveer een halve centimeter afstand van de buitenrand.

11. Als je klaar bent is je zakje zo goed als af, het is nog wel binnenstebuiten, trek het zakje door het gat in de juiste vorm en kijk goed of je niet per ongeluk een stukje gemist hebt. Zo ja, corrigeer dat nog even!

12. Gefeliciteerd! Je hebt je eerste stomahoesje gemaakt!

13. Gooi het patroon niet weg, je kunt het nog veel vaker gebruiken!



Leuke ideeën:


- Je kunt varieren in stoffen, je hoeft natuurlijk niet dezelfde stof te gebruiken voor de voor- en achterkant.

- Je kunt je stomahoesjes extra speciaal maken door creatief te zijn met kraaltjes, borduulsels, of opstrijkbare batches.

- Voor romantische gelegenheden kun je oude lingerie en nachthemden gebruiken.

- Als je vaak sport is het fijn om stomahoesjes te hebben van stof die niet gaat plakken en zweten, gebruik hiervoor bijvoorbeeld een oud sporttopje. In de galerie een voorbeeld van een oud Adidas topje, zo ziet je stomahoesje er niet alleen super cool uit, maar blijft het ook lekker cool in je sportbroek ;p




bottom of page