top of page

MIJN FIBROMYALGIE

Ik kreeg de diagnose fibromyalgie in september 2015. Veel mensen met een chronische ziekte ontwikkelen een chronisch pijnsyndroom omdat ze langdurig kampen met pijnklachten waardoor de pijngrens verstoord raakt. Omdat ik ook de ziekte van Crohn heb is het lastig te bepalen welke symptomen veroorzaakt worden door Fribromyalgie en welke door de ziekte van Crohn omdat er sprake is van een aantal overlappende symptomen.

Na de diagnose heb ik een pijnrevalidatieprogramma gevolgd bij het OCA in Rotterdam. Het programma bestond uit bewegen met behulp van een fysiotherapeut, ontspanningsoefeningen, psychotherapie en lessen over leven met pijn.  Hier heb ik veel aan gehad en eigenlijk vind ik dat patiënten met andere chronische ziektes ook dergelijke programma’s zouden moeten kunnen volgen.

Tijdens de revalidatie leerde ik de basisprincipes van de holistische geneeskunde. Na de revalidatie ben ik verder gaan onderzoeken hoe ik mijn levensstijl kon aanpassen op basis van de holistische principes.  Gedurende de jaren heb ik redelijk leren leven met de symptomen en ze tot een handelbaar niveau weten terug te dringen, al kost me nog steeds veel tijd en energie om dat zo te houden. In mijn artikel ‘Op kracht komen door krachttraining’ lees je meer over wat ik gehad heb aan de revalidatie en hoe ik daarna op eigen kracht verder ben gegaan met in praktijk brengen wat ik daar geleerd heb.

Fibromyalgie is een omstreden ziekte omdat het geen aanwijsbare schade toebrengt aan het lichaam. Er zijn daardoor mensen die beweren dat Fibromyalgie niet bestaat en tussen de oren zit.

 

 De ziekte van Crohn tast wel degelijk mijn organen en lichaam aan. In het dagelijks leven zie ik de ziekte van Crohn daarom nog steeds als mijn ‘hoofdprobleem’. Mijn Fibromyalgie symptomen nemen ook toe wanneer de ziekte Crohn actiever is.

Vlak na de diagnose probeerde ik de ziektes constant van elkaar te scheiden, inmiddels zie ik mezelf niet als iemand met twee aandoeningen maar als een patiënt met een uitgebreid pakket van symptomen omdat het in de praktijk niet zoveel uitmaakt welke symptoom bij welke ziekte hoort of welke naam het heeft. Belangrijker is hoe ik de symptomen zoveel mogelijk weet te bestrijden.

LEREN LEVEN MET PIJN?

Lees meer over de holistische geneeswijze en hoe je zelf je lifestyle aan kunt passen via de knop. 

Holistic chick
bottom of page