top of page

WAT ZIJN FISTELS?

Fistels, of pijpzweren zijn abnormale verbindingswegen tussen twee organen. Bij darmziekten kunnen fistels groeien vanuit een ontsteking aan de darm. Door de fistel loopt pus en soms ook ontlasting. Het is een nare complicatie waarvan veel mensen met crohn last hebben. Er zijn verschillende soorten fistels, maar bij de ziekte van Crohn komt de peri-anale fistel het meeste voor. Deze loopt van de endeldarm naar de huid rond de anus.

fistel-1.png

Behandeling peri-anale fistels

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij fistels rondom de anus.

Iedere behandeling start altijd met setondrainage. Hierbij plaatst de chirurg een siliconen draadje door de fistel voor voldoende afvloed van pus en viezigheid. Dit draadje blijft zes tot acht weken zitten en zorgt ervoor dat het gebied rond de anus rustig wordt. Als dit in combinatie met biologicals (medicatie) niet helpt, is uiteindelijk een operatie nodig om de fistel te kunnen sluiten.

primarie-operatie-fistels.jpg

afbeelding: aanleg setondrainage

Er zijn verschillende operaties:

  •  het klieven van een eenvoudige en oppervlakkig gelegen fistel, waarbij de fistel van boven naar onder wordt doorgesneden en de wond dicht moet groeien

  • een mucosaverschuivingsplastiek. Hierbij bedekt de chirurg de inwendige opening van de fistelgang met slijmvlies van de darm. Hierdoor kan er geen ontlasting meer in de fistel komen en kan deze dichtgroeien.

  • aanleggen van een stoma bij fistels waar ontlasting doorheen loopt. Hierdoor komt de fistel tot rust en verdwijnen de klachten.

  •  de anale fistelplug. Een bewerkte varkensdarm wordt in de fistelgang aangebracht en vastgehecht. Na een aantal maanden lost de plug op en kan de fistel dichtgroeien. Dit wordt weinig meer toegepast omdat slechts bij 50% van de gevallen de fistel sluit.

  • een vrij nieuwe procedure is de LIFT (Ligation Intersphincteric Fistula Tract). Net buiten de anus om wordt via een sneetje de fistelgang opgezocht. Met een draadje tussen de interne en externe kringspier sluit de chirurg de fistel. De kans op incontinentie (onvrijwillig verlies van de ontlasting) is met deze procedure klein en de operatie relatief weinig ingrijpend.

UITBEHANDELD

Wanneer deze operaties niet werken kan er stoma worden aangelegd in de hoop dat de fistels droogvallen omdat er geen pus/ontlasting doorheen gaat. In enkele gevallen, zoals in mijn geval, werkt dat niet en kan er besloten worden om de rectum te verwijderen. Lees via de knop mijn verhaal.

bottom of page