top of page

HOLISME

Het woord ‘holisme’ stamt af van het Griekse woord ‘holon’. Dit betekent ‘heel’. Een synoniem is alomvattend. Holisme is een filosofie, levensvisie, of levensovertuiging. Er wordt daarbij van uitgegaan dat alles met elkaar verbonden is.

De holistische geneeskunde klinkt wat zweverig.

Ook ik dacht in eerste instantie dat het meer iets voor vrouwen van middelbare leeftijd was die de Happinez lezen en de Yogastudio bezoeken en huis vullen met Boeddhabeelden. Als je je iets verder in het holisme verdiept is het eigenlijk helemaal niet zweverig maar een heel logische manier van denken waar ieder mens dat worstelt met gezondheidsproblemen iets aan kan hebben. Op deze pagina leg ik je op nuchtere wijze uit wat Holisme kan betekenen als je chronisch ziek bent.

HOLISME

Het woord ‘holisme’ stamt af van het Griekse woord ‘holon’. Dit betekent ‘heel’. Een synoniem is alomvattend. Holisme is een filosofie, levensvisie, of levensovertuiging. Er wordt daarbij van uitgegaan dat alles met elkaar verbonden is.

HOLISTISCH MENSBEELD

 

Holisme betekent heel nuchter dat we als mens uit verschillende onderdelen bestaan. Onze gezondheid en hoe we ons voelen is niet alleen iets fysieks, omdat we meer zijn dan ons lichaam. Onze gezondheid, of ons welbevinden heeft ook te maken met hoe we ons psychisch en geestelijk voelen. Deze onderdelen zijn van invloed op elkaar. Als je je bijvoorbeeld emotioneel niet goed voelt of als je veel stress hebt, is de kans groter dat je fysiek ook meer klachten ervaart. Kortom je hele zijn wordt beïnvloed als er een onderdeel uit balans is.

HOLISTISCHE GENEESKUNDE

 

De holistische geneeskunde gelooft in de behandeling van de patiënt als geheel. Wanneer iemand ziek is moet je niet alleen focussen op wat er met de fysieke gezondheid niet goed gaat, maar ook onderzoeken hoe het er voor staat met de psychische en geestelijke gezondheid omdat deze elkaar beïnvloeden. Een auto-immuun reactie kan bijvoorbeeld door factoren van buitenaf komen, maar het zou ook kunnen dat je weerstand verlaagd doordat je veel stress hebt of er iets knaagt aan je geweten.

Eigenlijk is het een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. Het woord ‘helen’ zegt het eigenlijk al. Je goed voelen betekent je ‘heel’ voelen. In het geval van chronische ziekte klinkt dit wellicht onbereikbaar, omdat de ziekte niet helemaal te genezen is. Juist dan kan een holistische benadering leiden tot een betere kwaliteit van leven. Je kan ook balans aanbrengen door de ziekte een plek te geven in het ‘geheel’, waardoor je je als persoon in zijn totaliteit, dus als ‘geheel’ beter voelt.

HOLISTISCHE BEHANDELAARS

 

Wanneer je op zoek gaat naar een holistische arts kom je al snel terecht in het alternatieve circuit. Hartstikke leuk, maar als je een serieuze aandoening hebt zoals vergevorderde ziekte van Crohn moet je oppassen dat je je geen hoop laat aanpraten door kwakzalvers. Er zijn verschrikkelijk goede natuurartsen, maar sommige zaken moeten toch echt opgelost worden door serieuze artsen in een serieus ziekenhuis onder serieuze omstandigheden. De term ‘holisme’ wordt helaas nog te veel geclaimd door zweverige types die naar mijn idee te fundamentalistisch zijn in het geloven in de helende kracht van de natuur. Daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat de natuur geen helende krachten heeft, integendeel. Bij een holistische aanpak gaat het om de juiste combinatie van wetenschappelijke en alternatieve zorg en balans vinden in alle mogelijkheden. De medische wetenschap heeft ons ook veel goeds gebracht, maar om je goed te voelen als je een chronische ziekte hebt is er iets meer nodig dan een kwartaalcontrole bij de internist, een pilletje en af en toe een operatie.

HOLISTISCHE AANPAK

 

Holisme is eigenlijk verantwoording nemen voor je eigen gezondheid. Dat betekent dat je zelf aan de slag moet. Een holistische aanpak begint met kritisch kijken naar jezelf en je levensstijl. Hoe is het werkelijk gesteld met je lichamelijke, psychische en geestelijke gezondheid? Wanneer je dat in kaart hebt gebracht kun je langzaam beginnen met aanpassingen in je levensstijl aan te brengen. Het is geen tijdelijk kuurtje dat je even uitprobeert, het is een manier van leven en het duurt lang voordat je de echte resultaten gaat merken. Het vergt dan ook doorzettingsvermogen en geduld. Bij een chronische ziekte maakt dat eigenlijk niet zo heel veel uit, want je bent de rest van je leven nog ziek. Zie het als een investering in je toekomstige zelf.

 

Zoals veel investeringen kost het in het begin iets meer energie en soms ook geld. Je kunt ervoor kiezen om jezelf te laten begeleiden door een holistische arts, maar je kunt ook zelfstandig aan de slag gaan. Uiteindelijk zul je het toch zelf moeten doen want je holistische arts gaat de dagelijkse zelfzorg niet voor jou doen.

 

Wanneer je kiest voor een holistische aanpak zijn de volgende basisaannames het fundament van je nieuwe levensstijl:

 

  • Je bent zelf verantwoordelijk voor de zorg van jezelf. Je bent je eigen patiënt.

  • Als patiënt ben je een persoon, geen ziekte. Om je ziekteverschijnselen te bestrijden moet je jezelf als geheel behandelen, niet alleen de ziekte.

  • Ieder mens heeft aangeboren genezende krachten. Denk aan hoe snel wondjes zich helen.

  • Genezing is teamwork. Samenwerking tussen jou als patiënt, je artsen, behandelaars en de betrokkenheid van mensen in je directe omgeving zijn belangrijk voor het helingsproces.

  • Het leven draait eigenlijk om energie.

 

WIL JIJ JE LEVEN EEN HOLISTISCHE

TRANSFORMATIE GEVEN?

KLIK HIER VOOR COACHING. 

LET ME BE YOUR SHERO

PERSONAL TRAINING &

LIFESTYLE COACHING

MEER INFO

HEADERTIGER2.jpg

LEES HIER MEER OVER HOE IK ME LIET INSPIREREN DOOR HET HOLISME EN MIJN LEVENSSTIJL TRANSFORMEERDE

ILLUSTRATIE: @PHAZED

bottom of page