Je weet pas echt wat balans is als de balans in je leven verloren bent. Je balans terugvinden is een persoonlijke activiteit. Je kunt er hulp bij krijgen, maar uiteindelijk moet je het zelf doen. De manier waarop moet dan ook bij je passen.
Zelf vond ik na jarenlang dingen proberen als yoga en mindfulness in krachttraining de ideale katalysator om meer balans in mijn levensstijl aan te brengen. En ik ben ervan overtuigd dat dit voor meer vrouwen geld. Meer balans in je leven betekent namelijk niet altijd dat je meer moet ontspannen, soms creëer je juist meer balans door je meer in te spannen.
Je balans verliezen
Meestal heb je nauwelijks in de gaten dat je uit balans bent, totdat je over de grens gaat. Wanneer je een burn-out hebt ben je over die grens gegaan. Vaak heb je helemaal niet door dat je uit balans raakt, totdat je over de grens gaat. Wanneer je een burn-out hebt ben je behoorlijk uit balans.
Zelf raakte ik behoorlijk uit balans toen in 2015 opeens mijn hele lichaam zeer deed en ik niet 1 maar 2 verschillende chronische ziektes bleek te hebben en mijn lichaam helemaal opnieuw moest leren kennen. Ik had nu behalve de ziekte van Crohn ook een chronisch pijnsyndroom. Het heette Fibromyalgie en het kwam erop neer dat de pijn de nu door mijn zenuwstelsel denderde werd veroorzaakt door een te lange blootstelling aan stress. Een soort chronische lichamelijke burn-out.
Ik ben zelden zo kwaad op mezelf geweest als in die periode. Want ik wist dat ik veel te veel stress had en ik wist dat ik de ziekte van Crohn had. Ik was over de grens gegaan. Het was een zeer pijnlijke les die er wel voor zorgde dat ik mijn balans een stuk serieuzer ging nemen in het leven.
Op zoek naar een gezonde balans
Om te leren hoe ik met de Fibromyalgie om moest gaan volgde ik een pijnrevalidatieprogramma met een fysiotherapeut, pijnpsycholoog, mindfulness coach en maatschappelijk werker om mijn leven terug in balans te brengen en mijn toekomst pijn-proof te maken. Ik leerde van alles en ben dankbaar voor de kennis en skills die ik daar heb meegekregen. Hier maakte ik voor het eerst kennis met de medische mogelijkheden van krachttraining. Behalve dat ik leerde dat het mogelijk was om structurele veranderingen in mijn lichaam en brein aan te brengen door middel van krachttraining, ontdekte ik ook dat krachttraining mij wel eens de structuur zou kunnen geven die ik nodig had voor een uitgebalanceerde levensstijl.
Mindfullness en yoga vond ik best nuttig, maar krachttraining gaf me een veel rustgevender gevoel. Niet zweven maar pompen.
Wat is een gezonde balans?
Een gezonde balans is wanneer je lichamelijke, psychische gezondheid in balans zijn. Dat ontstaat door een juiste balans tussen inspanning en ontspanning. De verhouding tussen de aandacht die je schenkt aan dingen doen met je handen, je hoofd en je hart. Dat kun je bereiken door je energie waardevol te besteden en bewust na te denken over waar je je aandacht aan wil schenken en wat je belangrijk vind in het leven, zodat je tijd over houd om genoeg te rusten om die dingen te kunnen doen. Helaas worden we in het leven constant afgeleid door dingen waar we eigenlijk helemaal geen aandacht willen schenken. Om een gezonde balans te bereiken is het ook heel erg belangrijk dat je grenzen leert stellen en niemand jouw waardevolle energie steelt. Daar is vaak kracht voor nodig. Want als vrouw is het soms knap lastig om je mannetje te moeten staan.
Je grenzen bewaken
Krachttraining gaat heel erg over grenzen. Je zoekt de grens van je kracht en energie op en probeert deze te verleggen. Je maakt je spieren een klein beetje kapot zodat ze sterker kunnen herstellen. Het is constant balanceren op die grens. Zorgen dat je ze niet te kapot maakt en dat je voldoende rust neemt om te herstellen. Anderzijds is het grenzen stellen aan je eigen gedrag door middel van trainingsschema’s en voedingsschema’s. Krachttraining helpt je indirect met beter leren omgaan met grenzen en ze te stellen.
Krachttraining voor meer balans
Krachttraining kan je helpen een betere balans in je levensstijl aan te brengen. Het allerbelangrijkste wat je nodig hebt is kracht en die begint met de beslissing dat je het anders aan wil pakken in het leven. Wanneer je je balans verloren bent is het niet meer dan logisch dat je spijt hebt dat je het zover hebt laten komen. Toch moet je daar niet te lang in blijven hangen en je focussen op het bouwen van een nieuwe krachtigere versie van jezelf die het niet meer zo ver laat komen. Je toewijden aan krachttraining geeft je een goede basis om dat te doen. Hieronder de zes meest gunstige invloeden die krachttraining heeft op je balans.
1. Trainen op schema: Routine en discipline
Als je serieus wil trainen, zul je serieus aan de bak moeten. Dat betekent dat je moet gaan. Dat kun je het beste op vaste dagen en tijdstippen doen zodat je routine opbouwt. Dan is het ook gemakkelijker om de discipline op te brengen, omdat het gewoonte word. Je zult ook de discipline moeten opbrengen om de oefeningen eindeloos te herhalen, verzwaren en verfijnen. Je traint dus niet alleen je spieren, maar ook je geduld en doorzettingsvermogen.
2. Eten volgens schema: Gezond dieet
Wanneer je resultaten in het krachthonk wil boeken zul je ook je eetpatroon moeten aanpassen zodat je de juiste bouwstoffen binnen krijgen. Diëten is enerzijds helemaal niet leuk, anderzijds geeft het veel rust en hoef je niet meer na te denken over waar je zin in hebt, maar denk je na over wat je nodig hebt. Wanneer je gezond eet krijg je ook allemaal gezonde stofjes mee die goed zijn voor je algehele gezondheid, gevoel van welbevinden en dus balans.
3. Herstelmomenten inplannen: Bewust van rust
Na een intensieve training moet je voldoende fysieke rust inplannen zodat de spieren sterker kunnen herstellen. Wanneer je vaak traint moet je dus slim nadenken over de balans tussen je trainingen en andere activiteiten en zorgen dat je voldoende rustmomenten inplant. Die rustmomenten zijn niet alleen goed voor het herstel van de spieren maar ook om even bij te komen van alle andere stress. Bovendien word je van krachttraining lichamelijk moe, dat heeft een gunstige invloed heeft op de nachtrust.
4. Momentje met jezelf: Je gedachten ordenen
Krachttraining doe je met jezelf en doorgaans het best alleen. Een poosje met je lichaam en gewichten in de weer zijn geeft je vaste momenten in de week waar je je gedachten de vrije loop kan laten. Even gewoon je gang gaan kan heel fijn zijn en een goed moment om je gedachten even op een rijtje te zetten.
5. Je emoties botvieren: Een uitlaatklep
Het kan natuurlijk ook een fijne manier zijn om van hele vervelende gedachten die stress opleveren direct om te zetten in lichamelijke verrichtingen. Het kan heerlijk zijn om even flink je boosheid eruit te trainen. Soms mag je best even boos zijn. Boos zijn betekent ook dat je ergens gepassioneerd over bent of was. En passie is niet slecht. Stress gaat soms ook in je lichaam zitten. Door even lekker te rukken aan de pulley en te trappen tegen de leg press kun je na je training toch echt het gevoel hebben dat je weer een beetje in balans bent.
6. Investeren in jezelf: Zelfvertrouwen
Wat ook goed is voor je balans is zekerheid. Wanneer je zelfverzekerd bent sta je meer in je kracht en kun je je grenzen beter verdedigen en de juiste balans handhaven. Krachttraining zorgt ervoor dat je niet alleen lichamelijk maar ook psychisch sterker word. Naarmate je het langer doet zul je merken dat krachttraining een gunstige invloed heeft op je zelfvertrouwen. Je werkt aan een sterkere versie van jezelf en je investeert je energie in jezelf en je toekomst. Het geeft een goed gevoel dat je hard nodig hebt om gemotiveerd te blijven en de juiste balans te vinden en behouden.
Comentarios