top of page
  • Foto van schrijverIrene Westerbeek

Podcast over IBD & IntimiteitIntimiteit, seksualiteit en het aangaan van relaties zijn belangrijke onderdelen van het volwassen leven. Toch zijn deze thema's vaak niet zo vanzelfsprekend voor mensen met Inflammatory Bowel Disease (IBD): een overkoepelende term voor chronische ontstekingen van het maag-darm kanaal.


Daarom staan we in het tweede seizoen van “Buikspraak” – de podcastserie Janssen & Janssen over IBD – uitgebreid stil bij intimiteit en seksualiteit. Samen met Ingeborg Kuys ga ik in gesprek met verschillende experts in gesprek over dit onderwerp om zo de belangrijkste taboes te doorbreken.

In de eerste aflevering staat het bespreekbaar maken van intimiteit en seksualiteit centraal. Hoe kunnen IBD-patiënten en hun zorgverleners de uitdagingen op dit gebied ter sprake brengen? We gingen hierover in gesprek met MDL-verpleegkundige en begeleider Christa Vermeer. Christa is expert in het leggen van persoonlijk contact met haar patiënten, en geeft in deze podcast adviezen over hoe je intieme onderwerpen kunt bespreken met je zorgverlener en/of partner. Welke aanpak kan bijvoorbeeld helpen om het zélf eens op tafel te leggen?

In de tweede aflevering focussen we op IBD en zwangerschap met Maag- Darm-, Leverarts Janneke van der Woude, werkzaam in het Erasmus MC. Janneke is gespecialiseerd in inflammatoire darmziekten en expert op het gebied van zwangerschap bij IBD. In deze podcast geeft ze antwoord op de meest gestelde vragen van IBD-patiënten rondom zwanger worden. Onderwerpen als vruchtbaarheid, borstvoeding geven en het risico van opvlammingen tijdens de zwangerschap komen allemaal voorbij.


De derde aflevering komt volgende maand online!

Luister de podcast via Spotify!


Crohniek kinderwens en zwangerschap bij IBD – Speciale uitgave van Crohn & Colitis NL

Onderzoek over de kennis van patiënten over zwangerschapsgerelateerde kwesties bij IBD

Richtlijn diagnostiek en behandeling van inflammatoire darmziekten bij volwassenen

Comments


bottom of page