top of page
  • Foto van schrijverIrene Westerbeek

GRIND & ROAR: 10 lessen over kracht die we van leeuwen kunnen leren.


Wie mij een beetje kent of volgt moet het opgevallen zijn dat ik een lichte obsessie heb voor alles wat katachtig is. Van huiskatten tot leeuwen vind ik katachtigen fascinerend. Ze hebben karakter en stralen kracht uit. Hoe groter, hoe krachtiger. Met als krachtigste de leeuw, de koning van de jungle.


Dat de leeuw de koning en de leeuwin de koningin van de jungle zijn is op zich al best bijzonder. Ze zijn niet de grootste of de zwaarste dieren van de jungle en ook niet de intelligentste. Toch wordt de leeuw gevreesd door alle dieren en heeft hij geen natuurlijke vijanden behalve de mens. Dat komt door de manier waarop een leeuw zich gedraagt. Hun attitude doet de andere dieren in de jungle voor hen vrezen.


In de jungle waarin wij leven hebben we andere gedragingen, maar ook onze plek in de maatschappij wordt voor een groot deel bepaald door onze attitude en wat we uitstralen. Aan vrees hebben we niet zoveel, maar in het mensenrijk heeft die leeuwen attitude te maken met respect voor jezelf en respect afdwingen bij anderen.


Om krachtiger in het leven te staan kunnen we daarom best veel leren van de leeuw. Hij is is immers niet voor niks de koning van de jungle. Of het nou sport, je carrière of het omgaan met een chronische ziekte betreft is het hebben van de mindset van een leeuw zo gek nog niet om progressie te boeken in het leven.


Daarom een overzicht van de 10 meest inspirerende karaktereigenschappen van de dominantste kat ter wereld om krachtiger in je leven te staan.
1. Leeuwen zijn de belichaming en het symbool van kracht.

Het bestaan van een leeuw draait om kracht, hij is immers het symbool van kracht. Leeuwen zijn zowel lichamelijk als geestelijk sterk en dat stralen ze uit. Geen ander dier twijfelt daar aan.

Om een leeuw te zijn moet je je bewust zijn van je kracht, en kracht een belangrijke rol laten spelen in je leven. Wees je bewust van je zwakke en sterke kanten en blijf daar altijd aan werken.


Niemand is perfect en niemand heeft alles, maar als je weet wie je bent, wat je kwetsbaarheden zijn en wat je belangrijk vindt kun je die kracht gebruiken om vooruit te komen en moeilijke tijden en situaties te overkomen en te groeien in het leven.

Les voor de krachtsporter:

Begrijp dat de sport om kracht draait en kracht niet alleen iets lichamelijks is. Leer je krachten kennen en bouw vanuit je kracht je lichaam en leven op.


2. Leeuwen zijn dapper.

Wie een leeuw wil zijn, moet dapper zijn. Het hart van een leeuw is nooit bang en wil altijd vooruit. Je moet daarom niet te bang zijn om te vechten voor wat je wil en bereid zijn om daar een beetje pijn voor te verdragen.

Je moet dapper genoeg zijn de stappen voor persoonlijke groei te nemen, ook als het je bang maakt. Leeuwen lijken misschien angstloos, maar angst voelen is ok, zolang je het uiteindelijk toch probeert.

Les voor de krachtsporter:

Om te groeien is het riskeren van pijn en overkomen van angst noodzakelijk. Een krachtig uiterlijk is de weerspiegeling van een krachtig innerlijk. Om maximale progressie te maken moet je dus zowel een beroep op je spieren doen als op je karakter, veerkracht en doorzettingsvermogen.
3. Zijn unieke manen maken de leeuw authentiek.

Iedere leeuw heeft manen met een andere kleurstelling, dat maakt iedere leeuw uniek, zoals bij ons de vingerafdruk bij iedereen uniek is. Ieder wezen is uniek en heeft unieke mogelijkheden in deze wereld. Er zijn dingen die jij kan die niemand anders kan, daar moet je in geloven.

Gebruik je gaven en persoonlijke kwaliteiten zoals de leeuw, gebruik het niet om bij de massa te horen, gebruik het om je van de massa te onderscheiden.

Vind trots in wat jou anders maakt dan anderen. Je bent een leeuw, geen schaap. Je zult niet tot volle potentie komen door mee te lopen in een kudde.

Les voor de krachtsporter:

Laat je bij het stellen van doelen en bepalen wat jij mooi en belangrijk vind aan je lichaam niet te veel leiden door andere sporters. Train om je te onderscheiden van anderen, niet om bij een groep te horen. Zoek uit wat jouw superkrachten zijn en bouw daarop verder. Je kunt alleen de beste versie van jezelf worden.


4. Leeuwen hebben altijd honger zijn altijd bereid te vechten om hun honger te stillen.

Leeuwen zijn doorzetters en blijven doorgaan tot ze hun prooi of positie in de groep te pakken hebben, ook als het leven even zwaar wordt vechten ze door. Als je iets wil hebben, moet je dus naar buiten durven gaan en doorjagen tot je het te pakken hebt. Observeer en laat geen kansen ontsnappen.

Krijgen wat je wil is mogelijk, je moet alleen weten wat het is, en als je weet het gevecht aangaan en je succes najagen zoals een leeuw dat doet. Zet je klauwen in je ambities.

Les voor de krachtsporter:

Hoe ver je ook bent in je persoonlijke ontwikkeling, blijf hongerig naar verbetering. Blijf observeren en zoeken naar nieuwe manieren en kansen om sterker te worden en wees bereid om daarvoor buiten je comfort zone te gaan. Een leeuw zijn is geen doel, een leeuw zijn is een manier van leven.
5. Leeuwen communiceren via een reeks hoogontwikkelde gedragingen.

De leeuw heeft charisma en is lichamelijk bijzonder intelligent. Hij gebruikt zijn lichaam om te communiceren met soortgenoten en heeft buitengewoon sterk ontwikkelde zintuigen. Om een leeuw te zijn moet je dus goed leren voelen en communiceren. Zowel fysiek als verbaal. Leer jezelf bewust te worden van je lichaamshouding en hoe je je voortbeweegt. Focus niet alleen op kracht, maar op algehele controle over je lichaam.

Laat je lichaam je helpen bij het communiceren en respect afdwingen. Als je niet sterk bent in communiceren, ga op zoek naar manieren waarop je eraan kunt werken en je wel uit kunt drukken. Lions Roar.

Les voor de krachtsporter:

Een krachtig lichaam is niet wat de leeuw krachtig maakt. De hoogontwikkelde controle over wat het krachtige lichaam kan is wat hem de koning van de jungle maakt. Focus daarom niet alleen op het bouwen van spiermassa in de sportschool. Focus ook op de connectie tussen geest en lichaam en op hoe je daar meer controle over krijgt. Doe daarom ook oefeningen om je balans, alertheid en coördinatie te trainen. Blijf de functies van je lichaam uitdagen.


6. Leeuwen zijn loners.

Leeuwen brengen een groot deel van hun leven alleen door. Dat komt doordat leeuwen leiders zijn en geen volgers. Wie een leeuw wil zijn kiest niet voor een pad dat al belopen is door een kudde dieren.

Een leeuw volgt een onbelopen pad en laat daar zijn krachtige sporen na. Alleen jij weet wat je pad is. Volg je hart en volg dat pad met trots en vertrouwen in je lotsbestemming.

Les voor de krachtsporter:

Soms zijn het andere mensen die overgewicht in het leven veroorzaken. Realiseer je dat je als je het pad van de leeuw kiest, een eenzaam pad kiest, gedurende je reis zul je mensen verliezen die je niet meer bij kunnen houden. Wanneer je sport met andere mensen is het belangrijk om je te realiseren dat je voor progressie soms niet anders kunt dan alleen verder trainen en de kudde moet verlaten. Leeuwen zijn nou eenmaal zeldzame dieren.7. Leeuwen maken deel uit van een trots team.

Hoewel leeuwen loners en leiders zijn maken ze wel deel uit van een groep. Door samen te werken maken ze hun grootsheid nog grootser. Ze beschermen en verdedigen elkaar. Wat we van leeuwen kunnen leren is dat je als krachtig dier nog meer kracht kunt halen uit je soortgenoten. Omring je met inspirerende soortgenoten die bijdragen aan jouw persoonlijke groei i.p.v. er afbreuk aan doen.

Voor een leeuw heeft het geen nut om doelen na te jagen met een aap omdat de aap niks bijdraagt aan zijn grootsheid. Zoek gelijkgestemden met een leeuwenhart, inspireer en leer van elkaar.

Les voor de krachtsporter:

Blijf zoeken naar inspirerende soortgenoten waarvan je kunt leren en waar je je aan op kunt trekken. Verzamel mensen om je heen die je versterken i.p.v. beperken.


8. Leeuwinnen zijn ontzettend zorgzaam.

Leeuwen zijn niet alleen jagende en moordende dieren. Ze hebben een heel zorgzame kant. Leeuwinnen zijn extreem zorgzame moeders en zorgen zelfs voor achterbleven welpen die niet van hen zijn en nemen hen onder hun hoede en brengen ze groot. Dit leert ons over leeuwen dat leiders niet alleen om zichzelf geven en ook zorgzaam mogen en kunnen zijn. Leiders waken over hun community.

Als je een leeuw wil zijn moet je begrijpen dat je niet alleen kunt nemen, je moet ook geven aan het grotere geheel om je positie als leider te verdienen en behouden.

Les voor de krachtsporter:

With great power, comes great responsibility. Wanneer jij het lijf hebt van een superheld, vervul dan ook je maatschappelijke functie als superheld. Wees geen ijdele narcist, maar wees dankbaar voor de gave die je hebt gekregen en ontwikkeld. Kom op voor jezelf en je naasten. Neem niet alleen kracht, geef het ook aan anderen dat maakt jou alleen maar krachtiger en geeft je die heldenstatus en zin aan je bestaan.
9. Leeuwen zijn zuinig op hun energie en rusten veel.

Leeuwen slapen zo’n 20 uur per dag en genieten daarvan. De rust gebruiken ze om zo krachtig mogelijk te zijn voor de jacht en het najagen van hun doelen. Je zou kunnen zeggen dat een leeuw goed voor zichzelf zorgt. Wat we kunnen leren van een leeuw is dat zuinig op je energie zijn een gunstige invloed heeft op je prestaties wanneer je je energie wel gebruikt. Een gunstige balans tussen inspanning en ontspanning zoeken maakt je sterker. Je moet jezelf deels uithongeren om echt te kunnen jagen. Iedereen heeft een andere energiehuishouding en iedereen reageert anders op stress. Te veel stress put je uit en heeft een ongunstige invloed op je kracht, te weinig stress daagt je niet uit en blokkeert je persoonlijke groei. Onderzoek hoeveel rust jij nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren en op welke tijdstippen jij het best kunt presteren en houd die balans in ere. Laat je niet uit balans brengen door zaken die niets bijdragen aan jouw kracht.

Wees zuinig op je kostbare energie. Een leeuw laat zijn kalmte en focus niet onderbreken om een rat te vangen. Niet alles en iedereen is je energie waard.

Les voor de krachtsporter:

Een mens kan niet alleen maar presteren. Rust en zelfzorg is van cruciaal belang om krachtiger worden en progressie te maken. Let op de balans tussen inspanning en ontspanning. Doe je best om je hormonen in balans houden. Overdrijf de dopamine die je aanmaakt niet, en doe je best om je cortisol laag te houden. Soms word je juist sterker door zacht en lui te zijn.


10. Een leeuw kan brullen: Roarr!

Leeuwen communiceren door heel hard te brullen. Je kunt ze zelfs op 10 km afstand horen. Niet alle katachtigen kunnen brullen. Van de 36 soorten katten brullen er maar 4: leeuw, tijger, luipaard en jaguar. De leeuw brult het hardst. Leeuwengebrul jaagt je de stuipen op het lijf en dat is ook precies de bedoeling. Met dat brullen geven ze aan wat hún gebied is en ze houden er vijanden mee uit de buurt.

Wat we kunnen leren van de leeuw is dat hij zich durft te laten horen wanneer dat nodig is. Durf je uit te spreken over wat belangrijk voor je is en wat er volgens jou toe doet in het leven, want jij doet er toe! Roarrrrr

Les voor de krachtsporter:

Kracht is macht. Maar die kun je alleen gebruiken als je hem durft te bezitten. Krachtig zijn is van jezelf laten horen wanneer dat nodig is. Gebruik je trainingen daarom niet alleen om na te denken over wat je lichaam krachtiger maakt. Denk ook na over wat jouw persoonlijkheid krachtiger maakt.

Doe niet alleen krachtig met je dumbells voor de spiegel, gedraag je ook krachtig in het dagelijks leven als er niemand naar je kijkt. Laat kracht een leidraad zijn voor hoe je in het leven staat, niet voor hoe je eruit ziet. Show cattitude.Commentaires


bottom of page