top of page
  • Foto van schrijverIrene Westerbeek

I-B-DATEN | De belangrijkste shit die je moet begrijpen als je een vrouw met IBD date!

Bijgewerkt op: 8 mei 2022


Een chronische ziekte kan soms best een hoop extra gedoe in het dagelijks leven zorgen. Als chronisch zieke ben je er zelf doorgaans aan gewend dat de ziekte het leven af en toe wat complexer maakt. We hebben zo onze eigen manieren om ons er doorheen te slaan en onze zwaktes te maskeren. Die maniertjes en het gedoe worden vooral lastiger wanneer we andere mensen in ons persoonlijke leven proberen te betrekken. En dat maakt zoiets als daten voor veel patiënten soms behoorlijk lastig.

Zelf ervaar ik dat ook. Het is regelmatig gebeurt dat ik afstand heb genomen van mannen die ik op zich best leuk vond maar niet genoeg in staat achtte om rekening te kunnen houden met de shit waar ik rekening mee moet houden. Vlinders in mijn buik worden vaak al snel verschanst door de piranha's die de ziekte van Crohn in mijn buik loslaat als ik me niet voldoende begrepen en gerespecteerd voel.


Tijdens de opnames van de laatste Podcast serie over IBD & Intimiteit sprak ik diverse professionals en patiënten over daten en vele andere intieme onderwerpen als liefde, seks en zwangerschap. Ik ben niet de enige die het lastig vind. Volgens de experts is het gewoon ook heel lastig. En is het een kwestie van iemand vinden die je echt kunt vertrouwen, het bespreekbaar durven maken, je kwetsbaar opstellen en heel goed je grenzen aangeven.…. Lees hier alle shit die ik al sinds klein meisje hoor maar in de praktijk toch behoorlijk moeilijk blijkt.


Na de opnames voelde ik me enerzijds heel tevreden omdat we eindelijk wat hadden gedaan om dit taboe bespreekbaar te maken. Maar bij wie? We gaven medische professionals handvatten en tips over hoe je het bespreekbaar kon maken in de spreekkamer. We gaven patiënten tips over hoe dingen bespreekbaar te maken tijdens het daten en zich kwetsbaar op te stellen. Maar wat me toch een beetje frustreerde was dat we een hele belangrijke groep niet hebben aangesproken; de (potentiële) partners van patiënten.


Ik ben het er volkomen mee eens dat je zelf het meeste invloed kan uitoefenen op je levensgeluk. Maar ik vind het soms ook doodvermoeiend, want moet de date of partner niet net zo goed zijn best moet doen om het te begrijpen om überhaupt een kans van slagen te hebben? It takes two to Tango.

Dat klinkt natuurlijk ideaal, maar waar moet die (potentiële) partner dan zijn informatie vandaan halen? Waar moet je rekening mee houden als je iemand met IBD leuk vindt? Waar begin je aan? Hoewel ik zelf ziek ben zou ik zelf ook bedenkingen hebben over of het nou zo handig is om te vallen voor iemand met een beperking. Er is geen handleiding of gebruiksaanwijzing voor en in de algemene informatie over de ziekte wordt er zelden tot nooit aandacht aan de mensen rondom de patiënt besteed. Terwijl juist die mensen een grote invloed kunnen hebben op het verloop van de ziekte.


Het is natuurlijk onmogelijk om een totaal kloppende handleiding te ontwikkelen. Iedereen is anders. Een chronische ziekte is niet one size fits all. Toch zijn er wel dingen die ik vaak hoorde terugkomen in de gesprekken met patiënten en de medische professionals en zelf ook herken. Genoeg dingen om een overzicht op het wereld wijde web te slingeren met de belangrijkste shit die je moet begrijpen als je een vrouw met IBD date.Disclaimer: Omdat ik zelf een heteroseksuele vrouw ben kan ik dit alleen vanuit dit perspectief bekijken. Ik zou het supertof vinden als er mannelijke patiënten zijn die mij kunnen helpen met een variant voor vrouwen die een man met IBD daten. Hoewel ik vermoed dat er een hoop overeenkomsten zijn.


Inhoud:1. IBD is bij iedereen verschillend

IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease, wat niks anders is dan een overkoepelende naam voor darmziektes waarbij de darmen ‘opvlammen’ door ontstekingen. IBD kan bestaan uit de ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa. De ziekte van Crohn kan van de mond tot aan de anus voorkomen, met als voornaamste plek de dunne of dikke darm. Colitis ulcerosa bevindt zich alleen in de dikke darm en de endeldarm. Het vooroordeel is vaak dat Crohn erger zou zijn dan Colitis Ulcerosa, maar dat is per geval verschillend. Van welke plekken tussen mond en kont ze last hebben is dus ook per geval verschillend. Sommige patiënten hebben een milde IBD en leven vrij normale levens zonder operaties en complicaties, maar er zijn ook patiënten die kind aan huis zijn bij het ziekenhuis en wel vaak onder het mes moeten.

Wanneer je iemand kent met IBD betekent dat niet dat de volgende persoon met IBD dezelfde klachten heeft. Daarnaast heeft iedereen een andere persoonlijkheid en gaat er anders mee om.

Tip: Oordeel niet op verhalen die je al kent. Laat haar zelf vertellen wat IBD voor haar leven betekent. Haar ervaringen zijn gegarandeerd anders dan die van een andere patiënt.


2. IBD is niet sexy

Het is vrij onwaarschijnlijk dat ze op de eerste date al heel veel details over haar ziekte uit de doeken doet. Waarom? IBD is niet sexy. Nu zijn de meeste ziektes niet sexy maar IBD gaat over de darmen en dus over shit. Dikke shit, dunne shit, shit situaties, anale shit, stoma shit en laat dat nou een onderwerp zijn waar je meestal niet over begint al je iemand nog nauwelijks kent. Schaamte speelt daarbij een grote rol. Sommige patiënten vinden het daarom sowieso heel lastig om erover te praten en andere hebben er weer totaal geen problemen mee maar wachten vaak ook liever tot ze een beetje in kunnen schatten hoe ver het gevoel voor humor strekt en hoe bestendig iemand is tegen vieze praatjes!


Tip: Vraag in het begin niet te veel door op details van haar ziekte. Naarmate ze je langer kent en vertrouwt komen de details waarschijnlijk vanzelf ter sprake.


3. IBD is meer dan buikpijn

Dat IBD een darmziekte is betekent helaas niet dat IBD-patiënten alleen last van hun darmen hebben. In tijden van remise (als ontstekingen niet heftig actief zijn) hebben een hoop patiënten juist meer last van de randverschijnselen. Bijvoorbeeld, oogklachten, huidklachten en gewrichtspijn. Zowel de ziekte van Crohn als Colitis Ulcerosa zijn auto-immuunziektes. Een hoop patiënten krijgen medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken waardoor ze ook gevoeliger zijn voor virussen en infecties. Een deel van de patiënten krijgt gedurende het ziekteproces ook te maken met andere auto-immuunziektes. Zoals bijvoorbeeld Reuma.


Tip: Ga er niet vanuit dat ze gewoon wat meer buikpijn heeft dan gezonde mensen, een auto-immuunziekte is veel complexer dan je denkt.
4. Ze heeft een tweede brein

Geen enkel orgaan staat zo goed in verbinding en werkt zo goed samen met het brein als de darmen. Daarom noemen ze de darmen ook wel het tweede brein.

Bij IBD-patiënten is deze connectie vaak beter waarneembaar en gevoeliger, hun emoties hebben vaak een direct effect op de symptomen.


Je zou kunnen zeggen dat iedereen deels functioneert en keuzes maakt op basis van gut feelings. Maar IBD-patiënten moeten hier iets strenger in zijn omdat zij door negatieve emoties op het verkeerde moment behoorlijk ziek kunnen worden. Soms kun je je veel beroerder voelen van een verrotte man dan een verrotte kipfilet.

In de praktijk betekent dit dat ze het voelt in haar buik als je niet oprecht of eerlijk bent of als er iets niet klopt of er gevaar dreigt. Het is daarom belangrijk dat jij haar ‘gut feelings’ wanneer ze die benoemt, ongeacht of ze gefundeerd zijn of de angsten reëel zijn, serieus neemt en niet negeert. Ze vindt het zelf vaak al gênant genoeg aandacht te vragen voor haar ‘tweede brein’.

Wanneer ze zegt ergens een slecht gevoel over te hebben bedoeld ze dus niet dat ze een spirituele gave heeft, maar dat haar lichaam aangeeft dat de betreffende situatie en de bijbehorende gevoelens mogelijk een bedreiging vormt voor haar gezondheid.

Tip: Doe wat je zegt. Zorg dat wat je woorden en daden met elkaar in lijn zijn. Wanneer dit niet zo is en ze neemt inconsequentheden waar, kan ze niet anders dan afstand van je nemen omdat jij dan een bedreiging vormt voor haar gezondheid.

Ofwel: Be real, of pleur gewoon op!5. Haar energie is haar meest waardevolle bezit

Het allerbelangrijkste dat je moet begrijpen is dat ongeacht hoe fit of vrolijk ze overkomt, ze is constant een strijd aan het voeren tegen haar vermoeidheid, symptomen en depressie. Voor IBD-patiënten is energie en levensvreugde niet iets vanzelfsprekends, ze moeten er hard voor werken door goed te eten, bewegen, rusten, medicatie te slikken en behandelingen te ondergaan. Daardoor komt ze chronisch tijd tekort voor leuke dingen en de mensen die ze liefheeft.

Als ze besluit met je af te spreken en haar kostbare energie aan jou te besteden kun je dat alvast opvatten als een groot compliment.

Tip: Beschouw dat ook als privilege en een groot compliment! Ze verspilt haar energie niet graag.


6. Ze is nogal calculerend

Hoewel je haar zelden met een rekenmachine in de hand zal aantreffen is ze de hele dag berekeningen en inschattingen aan het maken.

Deze berekeningen gaan over de balans tussen belasting en belastbaarheid en hoe ze haar energie optimaal kan benutten voor alles wat ze moet en wil. Het begint zodra ze wakker wordt en stopt pas als ze gaat slapen.

Ze is constant op zoek naar mogelijkheden in de agenda en haar levensstijl om energie te besparen en het maximale te halen uit de dingen die ze wel doet. Wat ze vandaag doet kan een grote invloed hebben op hoe ze morgen functioneert. De aanpassingen zitten vaak in kleine dingen en de hoeveelheid prikkels en belasting die activiteiten kosten, dingen waarvan jij misschien denkt dat ze niet zoveel uitmaken maar in haar functioneren juist het verschil kunnen maken tussen vermoeiend en leuk.


Een uurtje later afspreken maakt in jouw wereld bijvoorbeeld misschien weinig verschil. Maar voor iemand die constant haar hele energiehuishouding en stoelgang in balans moet houden kan dat uurtje behoorlijk verschil maken en zou ze wel eens iets heftiger en meer gekwetst kunnen reageren als je afspraken cancelt of verzet dan je had voorzien. Zij doet waarschijnlijk al dagen haar best om te zorgen dat ze ook dat uurtje energie heeft voor jou, dus doe op zijn minst zelf ook je best om je shit ook op tijd te regelen!

Tip: Als je afzegt of te laat bent, geef haar dit door zodra je het weet zodat ze zo min mogelijk energie verliest aan jouw miscalculatie. Wanneer je slordig omgaat met afspraken - lees haar energie - en doet of je het normaal vindt is de kans zeer groot dat ze je al snel schaart onder de categorie ‘klootzak’.


7. Voor spontaan gedoe is ze meestal te moe


Het constant met energie goochelen is vermoeidend. Wat je daarom moet begrijpen is dat veel IBD -patiënten niet blij worden van spontane activiteiten omdat ze niet spontaan extra energie tevoorschijn kunnen toveren en deze ergens anders in moeten leveren. Dat betekent niet dat ze niks kan of leuk vind. Dat ze energie moet reserveren om iets leuks te kunnen is ze gewend, en vind ze helemaal niet zo erg. Maar ze vindt het wel erg als je daar geen rekening mee lijkt te willen houden en haar blijft uitnodigen voor spontane dingen waar ze dan constant nee op moet zeggen.

Tip: Reserveer voor maximale aandacht en intensere activiteiten altijd minimaal een paar dagen van tevoren een duidelijk tijdslot in haar agenda. Wat jullie gaan of willen doen met die tijd kun je altijd nog ‘spontaan’ bedenken.
8. Alleen klootzakken hebben het te druk

Nu we het toch over klootzakkengedrag hebben. Anno 2022 lijken we het allemaal enorm druk te hebben. Toch is het niet verstandig om dat excuus te gebruiken om heel lang niet te reageren of niks te laten horen. Waarom? Je kunt wel denken dat je het druk hebt, maar zij staat fysiek altijd onder druk. Ze een tijdbom in haar buik en ze is altijd aan het balanceren zodat haar darmen niet ontvlammen.


Energie is dus nogal een dingetje en staat in haar wereld direct verbonden met respect. Wat een hoop mensen niet begrijpen is dat wachten op een reactie of antwoord ook energie kost. Duurt het te lang, dan gaat ze zich afvragen of het misschien aan haar ligt, het kost dan nog meer energie omdat de energie dan negatief wordt!


Negatieve energie is stress, van stress komen de symptomen. En door de symptomen gaat alles wat ze doet minder goed en raakt ze uit balans. Door lang niet te antwoorden en haar te negeren zeg je dus eigenlijk: Krijg toch lekker de darmzweren en krampen! Best wel respectloos. En ja, dit neemt ze je kwalijk!


Tip: Wees geen klootzak! Heb je het druk? Kies voor parkeren in plaats van negeren. Laat haar nooit bungelen. Antwoord gewoon eerlijk dat je het druk hebt en later reageert in plaats van niet. Scheelt haar een hoop onnodige buikpijn en energie.


9. Draag je eigen rugzak

Hoe ouder je wordt, hoe meer emotionele bagage je verzameld en meezeult naar nieuwe mensen en relaties. Wanneer je een vrouw met IBD date zal ze het waarschijnlijk niet erg vinden als je een bijzondere rugzak hebt. Waarschijnlijk is ze juist opgelucht omdat ze zelf ook meer bagage heeft dan gemiddeld.

Je kunt jezelf soms makkelijk herkennen in iemand die ziek is wanneer je verlies of trauma hebt ervaren. Maar wanneer jij lichamelijk gezond bent moet je goed beseffen dat er een groot verschil is tussen psychisch en lichamelijk trauma. Het verlies van relaties, mensen, dromen, ambities, bezit is iets heel anders dan het verliezen je gezondheid of een lichaamsdeel. Het is niet per se erger, het is gewoon iets anders en daarom appels met peren vergelijken.

Een pijnlijke relatie gaat uiteindelijk over. Een rouwproces van iemand die je lief hebt is pijnlijk maar diegene gaat maar 1x dood. Je hoeft maar 1x door die zure appel heen. Bij een chronische ziekte kun je geen afscheid of afstand nemen. Het is zijn heel veel kleine zure appels die zich de rest van je leven onverwacht blijven opdringen. Dus kun je ze maar beter leren vreten. Het interesseert haar waarschijnlijk maar tot op zekere hoogte hoe zuur jouw appels zijn of hoe zwaar je rugzak is. Dat het leven soms zwaar is weet ze zelf ook wel. Wat haar interesseert is hoe jij de zure appels lekker maakt en sterk genoeg blijft om die rugzak te dragen want zij kan het niet voor je doen. Ze kan je hooguit wat tips geven en meedenken.

Tip: Probeer haar portie trauma niet te compenseren met jouw portie. Hoe goed je het ook bedoeld. Bij een wedstrijdje zielig doen valt er namelijk niks te winnen.

10. Ze heeft een vreemde liefde & haat verhouding met voeding

Wat betreft voeding is het verstandig geen keuzes voor haar te maken. Ze volgt waarschijnlijk een bijzonder dieet dat per dag kan verschillen en waar je nooit echt je vinger op kunt leggen. Zijzelf waarschijnlijk ook niet.

Iedere IBD-patiënt reageert anders op voeding en dit kan per dag verschillen. Je kan haar de ene dag vrolijk wijn zien drinken en stokbroodjes zien smeren en genieten. De andere dag weigert ze ook maar een stukje brood te eten of een druppel alcohol tot zich te nemen.

Dat kan met van alles te maken hebben, soms pijn, soms vermoeidheid, soms met wat ze gister at, soms met wat er de volgende dag op het programma staat, soms om invloed uit te oefenen op de structuur van de ontlasting en soms gewoon omdat ze een keer hartstikke ziek van iets is geworden en er daarom even geen zin meer in heeft. Voor haar omgeving kan dit wispelturige eetpatroon soms vermoeiend zijn, omdat het bijna niet is te begrijpen.


Tip: Probeer het niet te begrijpen of verklaren, maar laat het gewoon zijn. Eet zelf lekker waar je zin in hebt en pas je niet aan want ze zou niet willen dat jij jezelf dingen ontzegt vanwege haar. Maar verras haar zolang je haar nog niet door en door kent niet met dinertjes of eetactiviteiten zonder even te peilen hoe de spijsvertering ervoor staat, forceer haar niet bepaalde dingen te proeven of eten. Verrassingen en cadeautjes met voeding kunnen nogal onaangename verrassingen zijn.

11. Ze staat nogal eens in zombie-modus

De vermoeidheid waar ze tegen strijd is een ander soort vermoeidheid dan jij waarschijnlijk kent. Een vermoeidheid die niet overgaat van slapen. Ze verkeerd vaak enkele uren in een staat tussen wakker zijn en in net niet in slaap vallen. Ze is dan wel wakker genoeg om waar te nemen wat er gebeurt, maar heeft niet de lichamelijke energie om er inhoudelijk op te reageren of iets mee te doen. Zo kan ze bijv. uren naar de tv staren zonder iets te zien. Behalve door vermoeidheid kan dit ook komen door pijn. Ook in remise hebben de darmen het soms zwaar, bijvoorbeeld na het avondeten.

Als ze dan niet reageert betekent dat niet dat ze je niet wil zien of spreken, maar dat ze het gewoon even niet kan opbrengen tot haar lichaam weer voldoende opgeladen is met energie en vrij van pijn en ze weer normaal kan nadenken.

Het betekent dus niet dat ze iets aan het doen is, het betekent meestal juist dat ze even niets kan doen en het is dus niks persoonlijks. Deze is vaak wat lastig omdat ze het zelf heel veel last van heeft als jij heel lang niet reageert.

Tip: Verwacht niet dat ze, zeker ‘s avonds, altijd zin heeft om een uitgebreid gesprek te voeren of op een berichtje te reageren en maak je niet te druk als er niet direct een antwoord komt. Vaak voelt ze zichzelf hartstikke schuldig als ze weer afgepeigerd op de bank ligt en reageert ze zodra ze weer kan. Ze heeft haar (nacht)rust keihard nodig als je haar wil blijven zien.

12. Ondanks haar kwetsbaarheden is ze supersterk

Wanneer je de bovenstaande punten leest schrik je misschien van haar kwetsbaarheden. Vergis je niet. Geen vrouw zo sterk als een vrouw die in haar eentje goed ziek is geweest en zelfstandig is herrezen.

Ze weet dat ze sterk genoeg is om het leven ook als het tegenzit alleen aan te kunnen en heeft je dan ook niet nodig om voor haar te ‘zorgen’ of ‘beter te maken’, daar is ze zelf waarschijnlijk hartstikke ervaren en goed in. Ga haar daarom geen goedbedoelde gezondheidsadviezen geven wanneer je nog niet exact wat ze allemaal doet om gezond te blijven omdat jij ook wel eens iets over darmen hebt gelezen.

Tip: Ga niet de gezondheidsgoeroe of de Superman uithangen ongeacht hoe fit en gezond je bent. Ze wil een leuke date, geen gezondheidsconsult of reddingspoging. Die heeft ze genoeg gehad.


13. Respect is geen compliment maar een werkwoord

Respect is een woord dat chronische zieke mensen te pas en te onpas horen. Opeens krijgen ze voor allerlei dingen die ze altijd al deden respect, omdat ze het nu ziek doen.

Net als gezonde mensen, vinden zieke mensen respect net iets betekenisvoller als ze het gevoelsmatig verdiend hebben. Ziek worden is voor hen geen prestatie maar iets wat hen vaak al heel lang geleden overkomen is. Iemand op de eerste date overladen met respect om het feit dat ze ziek is, is wellicht geen handige strategie.

Wanneer jij het woord ‘respect’ in woorden gebruikt maar je later in je daden geen ‘respect’ toont voor haar kwetsbaarheden, ontwikkelt ze voor jou waarschijnlijk het tegenovergestelde van respect. Respect is namelijk een werkwoord! Je moet het doen om het te kunnen hebben.

Tip: Wees niet te gul met complimenten over de manier waarop ze met haar ziekte omgaat als je nog niet weet of je er in de praktijk echt respect voor kan tonen. Wanneer dit niet zo blijkt te zijn heb je in haar ogen gelogen en was je oh zo sympathieke respectbetuiging bullshit. Bovendien krijgt waarschijnlijk veel liever complimenten voor de andere dingen die ze doet met haar leven!

14. Het is een coping ding

Veel mensen die langdurig trauma hebben doorstaan ontwikkelen allerlei copingmechanismes. Waarschijnlijk heb je zelf ook zo je gewoontes waarvan je betwijfeld of ze doen wat je denkt, maar toch doet omdat ze je houvast in het leven geven.

Het is dus zeer waarschijnlijk dat jouw IBD-date een aantal bijzondere persoonlijkheidstrekjes en gedragingen heeft ontwikkeld om haar ziekte in het dagelijks leven dragelijk te maken en symptomen te verdoezelen en voorkomen.

Dit kan variëren van overdreven vaak lachen tot het extreem gehecht zijn aan bepaalde gewoontes, routines, plekken, voeding, spullen of dingen omdat die voor haar welbevinden werken. Meestal weet ze dit zelf ook wel, maar is het bijna onmogelijk om het niet te doen omdat ze het al zolang doet en de angst voor ziekte vaak overheerst in het nemen van beslissingen.

Tip: Wanneer je iets merkwaardigs aan haar gedrag merkt wees dan niet bang om het benoemen. Meestal zal ze opgelucht zijn dat je het hebt gesignaleerd en is het best bespreekbaar en ook een beetje om te vormen.

15. Google het gewoon even

Niks zo irritant als iemand die na een aantal dates nog domme vragen stelt over je ziekte en daarmee laat doorschemeren dat hij niet eens de moeite heeft genomen om heel even Google te checken of op zijn minst de Wikipedia-pagina over je ziekte te lezen zodat hij weet waar het over gaat en waar hij aan begint. Om haar energie te beschermen heeft ze jou waarschijnlijk al helemaal nagetrokken op het wereldwijde web en van alles gegoogeld. Bovendien heeft ze zelf ook behoorlijk moeten studeren om haar ziekte te begrijpen.

De basisinfo zelf even opzoeken staat wel zo geïnteresseerd. Wanneer je zelf ook initiatief neemt om het te begrijpen heeft ze het gevoel dat je het ook daadwerkelijk wil begrijpen en zal ze vanzelf meer haar best doen om uit te leggen omdat ze dan gelooft dat het zin heeft.

Tip: Google het gewoon echt even!16. Neem wat tijd voor intimiteit

Voor dit kopje nemen we ook wat meer tijd dan voor de rest. Intimiteit en seksualiteit is natuurlijk iets heel persoonlijks en voor iedereen verschillend. Een groot aantal patiënten heeft geen problemen met seks wanneer de ziekte niet actief is. Wanneer er wel problemen met IBD en seksualiteit zijn hebben deze vaak te maken met pijn of schaamte. Pijn kan komen door buikpijn, fistels, aangetaste slijmvliezen en andere complicaties. Schaamte kan door van alles komen. Sommige patiënten komen vrij ongeschonden door het leven, andere ondergaan een hoop operaties waarbij dingen worden gedaan die vaak niet zo sexy zijn. Denk bijvoorbeeld aan drains of het aanleggen van een stoma. Dit hoeft niet te betekenen dat ze minder van seks houden dan gezonde vrouwen, maar kan wel betekenen dat ze het iets spannender vinden en er meer moeite mee hebben om zich bloot te geven.

Overhaast intimiteit daarom niet. Zorg dat er ruimte is om zorgen en obstakels bespreekbaar te maken en eventuele lichamelijke beschadigingen te benoemen voordat iemand ze ziet. Push niet te hard dat voor het jou allemaal niet uitmaakt. Voor haar maakt het namelijk wel uit.


Toon respect voor het feit dat ze haar gemankeerde lichaam blootgeeft en bedenk je goed dat ze misschien wel heel veel betekenisloos gerommel aan haar blote lijf heeft meegemaakt en daardoor een topper is in dissociëren. Blijf in contact en check daarom af en toe of ze er wel echt bij is en of het goed gaat en of ze het niet gewoon aan het doorstaan is.


Het is zeer waarschijnlijk dat ze niet tijdens de seks maar erna de grootste onzekerheid en angst ervaart; afgewezen worden vanwege verborgen lichamelijke gebreken. Ga daarom nooit gelijk weg en stel haar gerust voor je weggaat en spreek het liefst alvast een nieuwe ontmoeting af. Dan kan ze haar angst loslaten en weer normaal zonder pijnlijke gut feelings functioneren.

Alle tijd die je haar in onzekerheid laat, is de tijd dat ze zichzelf alvast gaat beschermen met het bedenken van allerlei argumenten waarom ook jij waarschijnlijk een klootzak bent en dus een bedreiging voor haar gezondheid, en daarom geen plekje kan hebben in haar leven. Natuurlijk hebben alle vrouwen hun onzekerheden, alleen deze vrouwen kunnen er behoorlijk ziek van worden.

Tip: Neem gewoon echt een beetje tijd voor intimiteit als je haar erna nog terug wil zien. Besef dat op dit punt jullie relatie, ongeacht de status, nu lichamelijk wordt en haar gezondheid dus extra kwetsbaar maakt.


17. Huisje, boompje, beestje, klinkt wellicht niet als een feestje

Een hoop mannen leven nog met de basisaanname dat vrouwen niets liever willen dan zich keihard hechten en verbinden aan een man. Dit idee is sowieso een beetje ouderwets en achterhaald.

Het verschijnsel dat mannen dusdanig zelfingenomen zijn dat ze denken dat vrouwen spontaan in aanhankelijke katzwijm vallen door hun aandacht is helaas nog heel actueel.

Bij een vrijgezelle IBD-vrouw kun je er maar beter vanuit gaan dat ze dit hele concept behoorlijk eng vindt omdat ze dat misschien helemaal niet kan en wil waarmaken.

Ze is als de dood dat je te veel van haar energie gaat vergen en zij dat niet kan opbrengen. De ballen van haar eigen leven in de lucht zien te houden is al behoorlijk balanceren, nog meer ballen kan ervoor zorgen dat alles waar ze zo hard voor werkt en zoveel voor laat instort. Cru gezegd, als ze iemand echt leuk vindt, vind ze dat niet alleen leuk maar ook behoorlijk spannend, omdat die persoon dan ook een gezondheidsrisico vormt.


Ze is daarom voorzichtig met het investeren van tijd en energie in mensen omdat ze zich gekwetst voelt als je haar kostbare energie niet respecteert. Dat ze ervoor kiest dat ze tijd in jou wil investeren, betekent dus niet dat ze tijd in je complete leven wil investeren. Verwacht daarom niet dat ze erom staat te springen om je vrienden, familie en collega’s te ontmoeten en opeens van alles samen te gaan doen en je bij van alles gaat helpen. Ze heeft waarschijnlijk al veel te weinig energie voor haar eigen familie, vrienden en hobby’s en heeft ook veel tijd nodig om te rusten. Dit betekent niet dat ze niet voor open staat voor een relatie, want om diezelfde redenen heeft ze ook geen zin om haar tijd te investeren in zinloos en betekenisloos gescharrel. Dat is eveneens een gezondheidsrisico. Dit betekent vooral dat ze het niet te snel en rustig aan wil en voorlopig eerst jou goed wil leren kennen en het heel belangrijk vindt dat jij je ook zonder haar kunt vermaken om teleurstelling en energieverspilling te voorkomen.

Tip: Gooi niet te snel je muren omhoog omdat je bang bent dat ze snel hopeloos verliefd wordt of je leven over gaat nemen. Dat gaat ze niet doen, want daar heeft ze helemaal geen energie en emotionele ruimte voor. Maak je liever zorgen over haar muren, want hoe vriendelijk en lief ze ook lijkt, die zijn waarschijnlijk hoger en harder dan die van jou, ze is gewend dingen te moeten opofferen voor haar gezondheid.18. Ze is wat fatalistisch

Wat ons brengt naar het volgende punt, ze kunnen vrij fatalistisch zijn. Niet alleen in de liefde. Als het leven te veel wordt en de spanningen te hoog oplopen kan ze nog wel eens heftige beslissingen nemen en de stekker trekken uit zaken die erg belangrijk voor haar lijken.

Banen, vrienden, hobby's, liefdes ….ze heeft waarschijnlijk al heel wat bruggen moeten verbranden en opblazen om zichzelf te redden. Soms kan ze niet anders dan weglopen omdat de situatie oplossen teveel energie kost en het in de praktijk te vaak is gebleken dat mensen die het niet snappen, het ook echt niet snappen en een risico voor haar gezondheid zullen blijven vormen. Het voelt soms als haar lot om dingen te moeten loslaten.

Niet iedereen zal haar daar even aardig om vinden omdat die mensen gewoon echt niet begrijpen dat ze zelf niet zo aardig voor haar waren.


Tip: Geloof niet alles wat mensen over haar zeggen. Een hoop van haar radicale beslissingen hebben in de kern niet zozeer met de kwestie zelf te maken maar met hoe haar gezondheid op de kwestie reageert.


19. Ze haat oppervlakkigheid

In dit stuk kwam dit woord al ter sprake: betekenisloosheid. Wanneer je langdurig ziek bent geweest verandert er iets in je waardehiërarchie. Omdat haar energie zo schaars is en ze in de praktijk heeft ondervonden dat het leven niet iets vanzelfsprekends is vindt ze het vaak erg belangrijk haar energie aan waardevolle dingen te besteden.

Ze is daarom vrij kritisch in de dingen die ze wel doet en de mensen die ze echt toelaat in haar inner circle.

Ze doet dingen daarom ook maar zelden alleen voor de lol. De dingen die ze wel leuk vindt hebben vaak ook een functionele component. ‘Voor de lol’ is in haar ogen geen doorslaggevend argument om iets te doen. Haar energie is kostbaar en moet iets opleveren, anders voelt ze zich berooft en soms zelfs misbruikt. Want waarom zou ze voor de lol openstellen en energie steken in iemand die ze nooit meer terugziet?

Vraag jezelf daarom eerst af voor je überhaupt een poging doet om een vrouw met IBD te verleiden of je echt geïnteresseerd in haar of alleen in seks en een ‘lolletje’ met haar bent. Want als ze jou als ‘lolletje’ ziet spreekt ze echt niet met je af. Indien dat wel je motivatie is, wees geen klootzak en zoek dan lekker iemand die het wel ‘lollig’ vindt om oppervlakkige en betekenisloze ontmoetingen te hebben.


Tip: Bagatelliseer niks! Wuif dingen niet weg. Doe niet of dingen niet belangrijk zijn. Alles wat haar bezighoudt vindt ze belangrijk, dus als jij haar bezig houdt, vind ze jou belangrijk. Wanneer ze het gevoel krijgt dat zij niet belangrijk maar slechts een lolletje is voor jou, zie je haar waarschijnlijk niet terug tot je het tegendeel bewezen hebt.

20. Het zijn topactrices

Herken je helemaal niks van de bovenstaande zaken in de vrouw(en) met IBD die jij kent? Vergis je niet. Ze is een ster in het verdoezelen van haar beperking en acteert dagelijks dat ze een normaal functionerend persoon is.

Waarom? Omdat we nou eenmaal in een maatschappij leven waarin een beperking tot op zekere hoogte geaccepteerd wordt. Zolang we ons best doen om mee te doen met de samenleving, is de samenleving bereid enigszins rekening met ons te houden.

Gezonde mensen laten zich maar wat graag inspireren door zieke mensen die krachtig met ziekte omgaan en deze ‘overwinnen’. Maar zieke mensen die constant wat te zeuren hebben en waar veel rekening mee gehouden moet worden vinden mensen vaak toch een beetje lastig.

Zolang we niet doodziek zijn kunnen we dus beter maar net doen of alles koek en ei is en proberen we niet lastig te zijn en door te bikkelen om het hoofd financieel boven water te houden en de pijn van onbegrip niet te hoeven incasseren.


Tip: Ga er niet altijd vanuit dat het ook echt goed gaat als ze zegt dat het goed gaat. Goed is vaak eigenlijk een ander woord voor ‘niet slecht’. Als het ‘niet zo goed’ gaat, gaat het dus gewoon ‘best wel slecht’. ‘Gaat wel’ betekent zoiets als: ‘ik voel me niet zo goed, maar het is nog te doen’.


21. Maar er zijn ook voordelen….

Wellicht klinkt dit allemaal als een hoop om rekening mee te houden. Het is ook best veel. Maar het daten van een vrouw met IBD kan ook grote voordelen hebben.

Ze is een meester in plannen en voorbereiden

Wanneer je met haar op stap of reis gaat is ze uitermate goed voorbereid omdat ze er rekening mee houdt dat er van alles mis kan gaan. Alles wat je nodig hebt lijkt spontaan uit haar handtas te verschijnen. Alle mogelijke eetlocaties, ziekenhuizen en toiletten onderweg zijn in kaart gebracht. Alle tijden van jullie afspraken en reserveringen weet ze uit haar hoofd. Ook als je haar aanbiedt dat zelf te doen, doet ze het toch. Dus kun je daar maar net zo goed van genieten, scheelt jouw kopzorgen.

Ze heeft een ijzersterke intuïtie

Haar ‘tweede brein’ is soms een beetje lastig, maar meestal een superkracht die ze ook zal gebruiken ten goede van jou. Ze heeft een talent om intuïtief uit iedere situatie het maximale te kunnen halen. Ze denkt zonder problemen met je mee en voorziet vaak dingen die je zelf nog niet bedacht had.

Ze ziet schoonheid in de kleinste dingen

Ze is vaak heel gelukkig met simpele dingen en kan intens genieten van de goede dagen en de kleine schoonheden van het leven. Ziekte heeft haar geleerd dat rijkdom niks met bezittingen te maken heeft maar met momenten van geluk. Vaak zijn dat de momenten met de mensen van wie ze het meeste houdt. Om haar gelukkig te maken hoef je dus niet rijk, knap of succesvol te zijn, je hoeft er alleen maar te zijn en mee te genieten.

Ze doet de dingen graag met hart en ziel

Hoewel ze een hekel heeft aan betekenisloosheid is een kanjer in het betekenis geven aan dingen. Wat ze wel doet, doet ze dan ook het liefst met hart en ziel. De simpelste activiteiten kunnen door haar enthousiasme en toegekende betekenis opeens een stuk leuker lijken.

Ze is crisisbestendig

Een ander groot voordeel is dat ze niet zich niet snel uit het veld laat staan door tegenslag. Vaak heeft ze al heel wat tegenslag en teleurstelling geïncasseerd In haar leven. Ze is daarom niet snel onder de indruk van een beetje tegenslag. Maar gaat het met hart en ziel aan en zal er het beste van proberen te maken, ook als het jouw tegenslag is.

Ze gunt je heel veel tijd voor jezelf

Je hebt vrouwen die het vervelend vinden als je veel dingen doet met vrienden of veel eigen hobby’s hebt. De kans is groot dat jouw IBD date dat juist heel fijn vindt! Die tijd kan ze heel goed gebruiken om haar eigen ballen in de lucht te houden en uit te rusten.

Ze is een strijder

Ze vecht voor wat ze liefheeft. En hard. Deze vrouwen hebben vaak heel veel moeite moeten te doen om te komen waar ze zijn, dat laten ze zich niet zomaar afnemen. Ze zijn heel wat pijn gewend en hebben vaak al heel wat offers maken en zijn daardoor behoorlijk strijdbaar wanneer dat noodzakelijk is.

Ze is zorgzaam

Als mantelzorger voor zichzelf heeft ze heel wat kennis van medische zaken en zelfzorg die ze ook graag inzet om de mensen in haar omgeving te helpen indien nodig en weet ze vaak intuïtief wat je nodig hebt om je beter te voelen. Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat mensen die veel pijn hebben ervaren vaak ook empathischer en daardoor liever zijn.


Wanneer je haar echt respecteert krijg je ongelofelijk veel respect terug

Omdat veel mensen en dus ook dates haar doorgaans niet echt begrijpen en respecteren voor wie ze is heeft ze vrij lage verwachtingen. Wanneer ze concludeert dat iemand wel het respect kan opbrengen dat ze verdient, en oprecht bereid is om rekening met haar te houden zal ze in eerste instantie behoorlijk verbaasd zijn en de kat nog een beetje uit de boom kijken. Maar wanneer ze concludeert dat je oprecht bent en geen spelletje aan het spelen bent zal ze je enorm respecteren en ook veel rekening met jou houden. Want dat is tenslotte niet zomaar iets. It takes guts!


Tot slot: Heb jij ervaringen of tips die iets toevoegen aan dit overzicht, mail gerust! Zit je ergens mee op dit gebied of wil je iets vragen. Ook daarvoor kun je altijd mailen.

Comments


bottom of page