top of page
  • Foto van schrijverIrene Westerbeek

NATUURLIJKE PIJNSTILLERS

Bijgewerkt op: 9 apr. 2019

Veel chronisch zieke mensen kampen met chronische pijn. Er zijn talloze pijnstillers die je kunt slikken, maar pillen zijn niet de enige oplossing. Door slim met je voeding om te gaan kun je de pijnsymptomen ook verminderen. In deze post vind je een paar ingrediënten die je kan toevoegen aan je dieet.
Kurkuma

Er is geen enkele twijfel over de werking van Kurkuma, wat we in Nederland ook wel geelwortel noemen. Kurkuma is zeer voedzaam en de primaire verbinding curcumine wordt volop bestudeerd bij de behandeling van vele ernstige ziekten zoals kanker, Alzheimer en diabetes. Een gebied waarin kurkuma werkelijk uitblinkt is als een natuurlijke pijnstiller. Talrijke studies hebben de doeltreffend behandeling beschreven door kurkuma bij chronische pijn van auto-immuunziekten, artritis en tendinitis.


Gember

Gember staat bekend als een natuurlijke ontstekingsremmer en wordt geregeld gebruikt door mensen met artritis. Klinische studies hebben aangetoond dat gember ontstekingsremmend werkt en de pijn in de knieën kan verlichten bij osteoartritis. Heb je geen last van deze klachten? Dan zijn er nog meer redenen om gember te eten. Het werkt namelijk ook bij menstruatiepijn en heeft een antibacteriële werking. Zingerone, een stofje in gember bindt zich aan de toxische stoffen die worden afgegeven door bacteriën. Deze kunnen dan niet in de buik opgenomen worden en voorkomt diarree. Gember wordt ook gebruikt als middel tegen misselijkheid en hulp bij een goede spijsvertering tegen winderigheid, een opgeblazen gevoel en buikkrampen.Kruidnagel

Kruidnagel heeft van nature anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) en analgetische (verdovende) eigenschappen door het stofje eugenol. Als je goed leest in de bijsluiters van veel pijnstillers zie je dat er eugenol in zit als werkzame stof. Dus waarom niet meteen de bron gebruiken? Een kruidnagel opeten is natuurlijk hartstikke goor. Gelukkig bestaat er ook kruidnagelolie. Je kunt er ook thee van maken door een theelepel in een halve liter water en dan flink koken. Minstens tien minuten. Drink dit met kleine slokjes en laat het rustig zijn werk doen.


Chilli pepers

Het stofje capsaïcine dat gevonden wordt in verschillende variëteiten van hete pepers zijn een van de beste anti-inflammatoire middelen in het voedselrijk. Het werkt heel interessant omdat het een verbindingsstof in je zenuwen dat pijn oproept verlaagt. Je hersenen worden daardoor als het ware opnieuw getraind om de pijn als minder te ervaren. Dat geeft onmiddellijke verlichting zodat je even op adem kunt komen. Chili pepers kun je gebruiken door de pepers mee te koken in je gerecht of mee te bakken.


Zwarte peper

In peper zit een bijzonder stofje en dat heet piperine. Dit is een uitstekend stofje gebleken bij de behandeling van pijn dat geassocieerd wordt met verschillende vormen van artritis. Het is een natuurlijke pijnstiller met een krachtig anti-inflammatoire component. De combinatie van zwarte peper met kurkuma verhoogt de opname en dus ook de werking van kurkuma.


Kaneel

Waarschijnlijk zal je dit verbazen maar deze specerij is één van de beste natuurlijke pijnstillers. Je kunt het natuurlijk als specerij gebruiken, maar je kunt er ook thee van zetten door het mixen van één theelepeltje kaneel met twee theelepels honing en daarbij heet water toe te voegen. Je zult snel merken dat jouw pijn een stuk minder is geworden na het innemen van dit goedje.


Koriander

Koriander heeft een natuurlijke anti-inflammatoire en anti-parasitaire werking. Korianderzaad helpt om de warmte in je gewrichten, spieren en organen te verlagen en geeft daardoor onmiddellijke pijnverlichting. Het schijnt bijzonder effectief bij de behandeling van hoofdpijn, stijfheid in de gewrichten, spierpijn en buikpijn te zijn.


Cayennepeper

Deze rode rakker stamt af van de rode peper die in zuid Amerika 5000 jaar geleden gecultiveerd werd. Er worden nu wel 25 verschillende soorten rode pepers door de mens verbouwd. Cayennepeper heeft zijn scherpe smaak te danken aan het stofje capsaïcine. Dit stofje heeft, ironisch genoeg, een pijnstillende werking. Cayenne wordt daarom in zalven tegen (chronische) zenuwpijn gebruikt. Cayenne zou, heel ingenieus, de chemische balans in zenuwcellen veranderen en zo de pijnsignalen naar de hersenen verstoren. En dit werkt niet alleen als we het smeren op de huid. Ook door cayenne in de voeding te verwerken kan het helpen bij het bestrijden van hoofdpijn. Daarnaast is het eten van cayennepeper ook goed ondersteunen chilipepers de spijsvertering.

Saffraan

De gedroogde saffraan zoals wij het kennen is afkomstig uit de bloemen van de Crocus Savitus. De geel-oranje kleur is afkomstig van de meeldraden in de bloem. Het wordt alom gebruikt voor soepen, sauzen, rijst- en vleesgerechten. Maar wist je dat saffraan ook sinds jaar en dag al gebruikt wordt bij het verhelpen maag- en darmklachten? Ook bij menstruatiekrampen kan het de pijn verlichten. Maak een suikervrije chai latte van amandelmelk, kruidnagel, kaneel, losse theeblaadjes en saffraan (met poeder of vers) en laat een paar minuten pruttelen op laag vuur.


Koffie

Er zijn onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat cafeïne helpt tegen pijn. Eén kop zwarte koffie per dag zal zelfs helpen voor degene die dagelijks last hebben van hoofdpijn. Er zijn onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat cafeïne helpt tegen pijn. Eén kop zwarte koffie per dag zal zelfs helpen voor degene die dagelijks last hebben van hoofdpijn.

bottom of page