top of page
  • Foto van schrijverIrene Westerbeek

Shape je leven: Krachttraining als levenskunst

Voor de nieuwe editie van het magazine 'Krachttraining voor vrouwen' schreef ik een motiverend artikel over hoe je krachttraining kunt gebruiken om niet alleen je lichaam, maar je hele leven krachtiger te maken en een betere shape te geven. Lees het hele artikel hieronder of in de nieuwe Krachttraining Voor Vrouwen.





De meeste vrouwen die ik ken buiten de sportschool snappen niets van mijn passie voor krachttraining. Het liften van gewichten lijkt ze maar saai, lichaamscultuur vinden ze oppervlakkig en meer iets voor mannen. Enerzijds begrijp ik dat best, aan krachttraining, en zeker aan bodybuilding, kleven veel vooroordelen. Anderzijds vind ik het jammer, want krachttraining is zoveel meer dan gewichten optillen voor een mooi gevormd lichaam.

Met krachttraining kun je nog veel meer trainen dan een goed gevormd lichaam. Krachttraining is in essentie een vorm van levenskunst. Door je toe te wijden aan krachttraining kun je jezelf trainen om krachtiger in het leven te staan. Zo kun je niet alleen je lichaam krachtiger en mooier maken, maar je hele leven een betere shape geven.

Train je brein: Krachttraining is een psychische sport.

Allereerst is het een behoorlijk misverstand dat krachttraining alleen een lichamelijke sport is. Krachttraining is meer dan alleen een kwestie van je spieren gebruiken. Het zijn lichamelijke verrichtingen geleid door de werking van de geest. Je geest en mentaliteit doen ook mee, je bouwt zowel mentaal als psychisch aan jezelf. Wanneer je de grenzen van je kracht opzoekt dwing je je brein tot uiterste concentratie en versterk je de interne communicatie van het lichaam. Zo versterk je niet alleen de communicatie tussen de linker- en rechterhelft van het lichaam maar ook tussen de linker- en rechterhelft van je hersenen.

Men vergeet nog wel eens dat de hersenen ook een onderdeel van het lichaam zijn. De hersenen functioneren op dezelfde manier als alle andere organen van het lichaam. De stofwisseling is hetzelfde en de cellen worden op dezelfde manier vernieuwd. Krachttraining heeft dus niet alleen een positief effect op je lichamelijke krachten, maar ook op het vermogen van je brein. Kortom krachttraining is geen domme sport maar juist een sport waar je slimmer van kan worden. Krachttraining kan je prestaties op werk en je carrière dus ook gunstig beïnvloeden!

Tip voor in de sportschool: Doe oefeningen die je normaal met 2 handen of benen doet met 1 hand of been en doe met regelmaat diagonale oefeningen waarbij je 1 been en 1 arm gebruikt. Zo daag je de interne communicatie in je lichaam uit en versterk je de communicatie tussen je linker- en rechter hersenhelft.



Train je instinct: Meer controle over je emoties.

Wie denkt dat krachttraining een stoere mannensport is en geen geschikte sport voor gevoelige vrouwen is heeft het mis. Krachttraining is bij uitstek een geschikte sport voor vrouwen met rijk gevoelsleven vol emotie en passie. Omdat we leven in wereld die gevormd is door mannen wordt dit nog wel eens als een negatieve eigenschap gezien. Dat komt waarschijnlijk omdat deze eigenschap mannen vooral confronteert met hun eigen tekortkomingen. Een sterk ontwikkeld gevoel is eigenlijk een sterk ontwikkeld instinct. Net zoals in het dierenrijk geld ook in het mensenrijk: hoe sterker je instinct, hoe sterker je overlevingskansen. Een gevoelig wezen zijn heeft dus ook zijn voordelen, maar soms kunnen gevoelens en emoties ook behoorlijk in de weg zitten bij het dagelijks functioneren en op al die prikkels reageert ons lichaam.

Als je echt wil gaan begrijpen hoe ons lichaam instinctief reageert moet je het gedrag van je huisdier eens goed gaan observeren. Kijk hoe je huisdier reageert als het honger heeft, krols is, als het bang is of geaaid wil worden. Waarschijnlijk sta je zelf niet te kwispelen als je een bordje eten krijgt en grom je niet naar mensen die je niet vertrouwd, maar je lichaam reageert wel degelijk op deze situaties. Wanneer je in de gaten krijgt hoe je persoonlijkheid, je emoties en je gevoelens tot uitdrukking komen door je lichaam, dan zul je ook begrijpen dat het mogelijk is om structurele veranderingen aan te brengen. Krachttraining is namelijk een sport waar veel gevoel en instinctief handelen bij komt kijken. Hoe meer je traint, hoe beter je je instincten leert kennen en er controle over kunt uitoefenen in het dagelijks leven. Je zal merken dat wanneer je je fysiek sterk voelt, ook meer kracht gaat uitstralen waardoor mensen anders op je reageren. Bovendien maak je bij het sporten allerlei hormonen aan die goed zijn voor je humeur en innerlijke rust zoals dopamine en testosteron. Bang dat je er door meer testosteron uit gaat zien als een man? Zolang je geen kunstmatige hulpmiddelen gebruikt is het ergste wat je kan overkomen dat je er uit gaat zien als een supervrouw!

Tip voor in de sportschool: Wanneer je boos of verdrietig bent over iets en je niet weet hoe je moet reageren, overdenk deze kwestie dan tijdens het trainen en reageer daarna pas. Grote kans dat wanneer je de emoties gecontroleerd door je lichaam laat gaan, je jezelf een stuk krachtiger en kalmer voelt en wel weet hoe je het beste kan reageren.


Verleg je pijngrens: Minder angsten.

Angst voor pijn, of het nou fysiek of geestelijk lijden betreft, kan best een ernstige zwakte zijn. Het kan leiden tot lafheid en je behoorlijk belemmeren en beperken in persoonlijke groei. Krachttraining kan je helpen die angst te overkomen. Pijn is namelijk nodig voor groei in het leven, zonder pijn komt er niks tot stand. Het leven begint ten slotte vaak al met een pijnlijke bevalling.

Om resultaten te boeken met krachttraining zal je regelmatig de confrontatie met pijn aan moeten gaan. ‘No pain, no gain’. Dat beetje pijn in de spieren betekent dat je lichaam aan iets aan bouwen is, er is iets aan het ontstaan. Het is daarom belangrijk dat je pijn leert accepteren en begrijpen. Juist door de confrontatie met pijn aan te gaan leer je je lichaam beter kennen, je leert waar je krachten en zwaktes zich bevinden. Wanneer je merkt dat je telkens weer sterker hersteld krijg je meer vertrouwen in het herstellend vermogen van je eigen lichaam en geest. Als je dat eenmaal inziet wat je lichaam allemaal aankan en wat het kan overkomen zal je ook merken dat minder angst voor pijn ook lijd tot minder angst voor tegenslag in het dagelijks leven.

Dat je spierkracht toeneemt naarmate je langer aan krachttraining doet speelt natuurlijk ook mee in hoe je met angst omgaat. Soms zijn situaties vooral minder angstig omdat je weet dat je voldoende kracht hebt om jezelf te verdedigen, keihard weg te rennen of ‘je vrouwtje te staan’.

Tip voor in de sportschool: Jezelf heel de training over je pijngrens heen jagen is natuurlijk ook niet goed, en maakt het trainen ook niet leuk. Probeer per oefening ten minste 1 setje zo zwaar mogelijk te doen. Het maakt niet uit of je dat maar 3 herhalingen vol houd, de volgende keer lukt het misschien 4 keer.



De ware kracht van schoonheid: Meer zelfrespect.

Er zijn helaas maar weinig vrouwen die dik tevreden over zichzelf zijn. Veel vrouwen proberen zichzelf mooier en beter te voelen door het aanschaffen van spullen, zelf was ik ooit ook zo’n vrouw. Je kunt kapitalen uitgeven aan peperdure make-up, outfits volgens de laatste mode en beauty behandelingen, maar zelfwaardering krijg je maar zelden van spullen. Je voelt je hooguit tijdelijk iets beter, de kans is groter dat je je uiteindelijk juist slechter gaat voelen nadat je weer veel te veel geld hebt uitgegeven aan spullen die je niet zo gelukkig hebben gemaakt als je hoopte. Zelfwaardering kun je namelijk niet kopen. Het woord zegt het eigenlijk al: zelfwaardering – en dus zelfrespect - heeft te maken met de waarde die je aan jezelf en je leven toekent. Zelfrespect heeft dus niet alleen te maken met hoe je eruit ziet, maar ook met hoe je bent en de keuzes die je maakt.

Met krachttraining kun je veel meer aan jezelf veranderen dan met mooie spullen. Je wordt sterker, maar niet alleen in spierkracht. De mooiste kracht is de kracht die het lichaam en het zelfrespect samenbrengt. Die kracht zet een positieve spiraal in beweging. Het is fascinerend om te ontdekken wat je lichaam allemaal aan kan, en hoe het zich kan herstellen. Het lichaam kan zich tegen je keren, maar het lichaam kan je ook dienen. Zeker in combinatie met de geest kan het lichaam wonderen verrichten. Je kunt het veranderen, omvormen en opbouwen, je kunt het aanpassen aan nieuwe omstandigheden en idealen.

Naarmate je langer aan krachttraining doet zal je merken dat je lichaam er steeds mooier uit gaat zien en een betere vorm krijgt. Je zal ook merken dat ‘wat’ in de spiegel niet het mooiste is wat je met krachttraining hebt bereikt en wat je gemotiveerd houd om te blijven gaan. Het is ‘wie’ je ziet in de spiegel wanneer je jezelf in de ogen kijkt. Je lichaam is niet alleen krachtiger geworden, maar je karakter en persoonlijkheid ook omdat je zelfwaardering toegenomen is en je meer zelfrespect uitstraalt. Wanneer de kracht van het innerlijk en het uiterlijk samenkomen en elkaar versterken ontstaat echte schoonheid. Het vergt doorzettingsvermogen, zelfdiscipline en toewijding om een gespierd lichaam te trainen. Je hebt het zelf gedaan, niemand kan het voor je doen en ze kunnen het ook niet zomaar van je afnemen. Kortom; je voelt je pas echt rijk als je iets hebt wat je niet kunt kopen maar met bloed, zweet en tranen hebt verdiend.

Tip voor in de sportschool: Hoe je ook van jezelf baalt, blijf de spiegel in de sportschool opzoeken. Visualiseer in je hoofd wie en hoe je wil zijn, kijk jezelf in de ogen en ga de confrontatie en uitdaging met jezelf aan. Net zo lang tot je niet meer baalt maar jezelf met trots in de ogen aan kunt kijken.

Levenskunst

Krachttraining heeft dus niet alleen invloed op de vorm van je lichaam. Krachttraining is een levensstijl. De sport geeft je ijzeren gereedschap om een krachtigere en betere versie van jezelf te maken. Hoe krachtiger je lichaam is, hoe krachtiger je je voelt en hoe beter je het leven aan kan. Je reageert anders op de wereld, waardoor de wereld anders op jou reageert. Je geeft dus niet alleen je lichaam vorm maar je hele leven neemt andere vormen aan. Krachttraining is daarom een vorm van levenskunst. Het is lastig om te bepalen wat kunst is, omdat kunst een individuele ervaring is. Het ontstaat wanneer de vorm, functie en inhoud op het juiste moment in harmonie zijn. Die harmonie kun je ook bereiken met krachttraining. Je kunt je vorm verfraaien, je lichaamsfuncties verbeteren en het is goed voor psyche en geest. Wanneer deze in harmonie zijn wordt het leven mooier!

bottom of page